Historia

Chips Ab perustetaan 14. toukokuuta 1969. Perustajat haluavat luoda maahan pohjautuvaa teollisuutta ehkäisemään Ahvenanmaalta tapahtuvaa maaltamuuttoa. Visionäärin kyvyistään huolimatta perustajat Knut Mattsson, Lars Mattsson ja Pehr-Olof Böckelman tuskin arvasivat, millainen yrityksen kehitys tulisi olemaan.

Idea sipsien valmistuksesta tuli Amerikan matkalta jonka jälkeen seurasi tutustuminen ruotsalaisiin valmiisiin tuotteisiin. Tämän jälkeen oltiin vakuuttuneita että tuotanto Ahvenmaalla voidaan aloittaa.

1970
Marraskuussa 1970 vihitään ensimmäinen tehdas Haraldsby:ssä Pohjois-Ahvenanmaalla. Ensimmäinen tuote on sileä, suolattu ”Taffel Chips” perunalastu 75 gramman pussissa. Yksinoikeus Taffel-tuotteiden myyntiin ja markkinointiin Suomessa on tuolloin Oy Karl Fazer Ab:lla.

1983
Haraldsbyn tehtaalle rakennetaan uusi tuotantohalli. Chips alkaa hankkia ahvenanmaalaisyritysten osakkeita, mm. Ålandsbankenista ja Kumlinge Frysistä.

1986

Perunapohjaisten snackstuottteiden lisäksi yritys laajentaa tuotevalikoimaansa perunapakaste- tuotteilla.”Oolannin” tavaramerkki syntyy.
Chips ottaa vastatakseen pakastettujen perunatuotteiden myynnistä ja markkinoinnista Suomessa. Helsinkiin perustetaan oma 10 hengen toimisto.

1987
Huomiota kiinnitetään yrityksen omistajarakenteeseen. Suurten omistajien välinen valtataistelu päättyy siihen, että ahvenanmaalaisen elinkeinoelämän yhteisrintama ostaa Fazerin ja De Danske Spritfabrikkerin osakeosuudet yhtiössä. Perustetaan oma myyntiorganisaatio, joka aloittaa toimintansa 1. tammikuuta 1988.

1988
Etuoikeutetut osakkeet noteerataan Helsingin pörssin OTC-listalla.

1989
Juhlavuonna 1989 (20 v.) yritys kasvaa merkittävästi hankkimalla 50 % ruotsalaisesta OLW:stä. Myyjä on Wasabröd AB.

1992
Huhtikuun yhtiökokouksessa hallituksen puheenjohtaja Knut Mattson jättää toimensa, jota hän on hoitanut yrityksen perustamisesta alkaen. Sture Carlson valitaan samassa tilaisuudessa uudeksi puheenjohtajaksi ja konserninjohtajaksi.

1993
Yritys ottaa ensimmäiset askeleet Baltian ja Venäjän markkinoilla.  A/S Chips Ltd perustetaan Viroon.

1995
Baltian investoinnit kasvavat. Chips ostaa 75 % snacks- ja perunanjalostusyritys Latfood A/S:n osakekannasta. Yhtiössä on satakunta työntekijää, oma tuotantolaitos ja myyntikonttori Riian lähistöllä Latviassa.

1996
OLW rakentaa Filipstadiin yhteistyössä kunnan kanssa Pohjois-Euroopan nykyaikaisimman snacks-tuotetehtaan. Myyntikonttorit avataan Moskovaan ja Pietariin. Chips keskittää toimintaansa ja myy Plasto-konsernin.

1997
OLW:n uusi tehdas vihitään elokuussa. Latfood A/S:stä tulee 100 % tytäryhtiö ja uusi tehokas perunalastulinja asennetaan Baltian ja Venäjän markkinoita varten.

1998
Emoyhtiön nimi muutetaan Chips Abp:ksi. Elokuussa Venäjän talous romahtaa. Moskovan ja Pietarin myyntikonttorit suljetaan. 31. joulukuuta ostetaan loput 50 % OLW:n osakekannasta. Myyjä on Novartis AG. 

2000
Chips ostaa 100 % ruotsalaisen Topp Livsmedelsprodukter AB:n osakekannasta. Oston myötä konserni saa omaa toimintaa pakastettujen elintarviketuotteiden alalla Ruotsissa. Lisäksi Suomen tuotevalikoima kasvaa Topp:in vihannespakasteilla. Sopimus allekirjoitetaan 1 maaliskuuta ja myyjä on Atle AB.
Syyskuussa 2000 Chips-konserni ostaa 60 % KiMs-snacksyhtiöistä Tanskassa ja Norjassa. Chips kasvaa Pohjoismaiden ja Baltian suurimmaksi yritykseksi snacks-alalla. Konsernin liikevaihto kasvaa noin 250 miljoonaan euroon, ja henkilöstön määrä nousee 1000 henkilöön.

2003
Venäläinen snacks-yhtiö Russian Snack Company ostetaan. Hankinnan myötä Chips-konserni laajentaa kotimarkkinoitaan ja saa omaa perunalastu- ja snacks-tuotantoa ja -myyntiä myös Venäjällä.
Parrotsin liiketoiminta (”luonnonsnacksit”) ja tavaramerkki ostetaan Ruotsissa ja Suomessa.

2005
Kaikkien Chips Abp:n osakkeiden omistusoikeus siirtyy norjalaiselle teollisuuskonsernille Orkla Asa:lle, ja Chipsin osakkeet poistetaan samalla Helsingin pörssin päälistalta.

2007
Heinäkuussa 2007 elintarvikeyritys Ab Chips Food Oy myydään vastaperustetulle Chipsters Ab:lle, jonka omistajina ovat pääasiassa ahvenanmaalaiset yritykset ja yksityishenkilöt.

2009

Yritys lakkauttaa RSC:n snackstoimintansa Venäjällä sekä luopuu Parrots tavaramerkistään Suomessa ja Ruotsissa.

2010

Chips Groupin yritykset saavuttavat snackstuotteillaan markkinajohtajuuden kaikilla pohjoismaisilla markkinoilla.

 Jos haluat tietää lisää yrityksen historiasta niin tutustu kirjaan nimeltä "Från knölar i marken till miljoner i banken". CHIPS- ett Åländskt industriellt företagsbygge. Jörgen Pettersson, Anders Mattsson.